Vloerwerken, een overzicht

De vloer is in een woning het meest onderhavig aan slijtage. Ze krijgen dan ook heel wat te verduren. We lopen er op, we plaatsen en verplaatsen er meubels op en we durven er ook op te morsen. De ene vloer is al meer geschikt voor bepaalde ruimtes dan de andere. Hieronder vindt u een overzicht van mogelijke vloerbedekkingen met hun eigenschappen.

Vloerder gezocht? Vind hier een vakman!

U zoekt een vloerder? Kijk dan zeker even verder op deze website. Hier kan u geheel vrijblijvend meerdere offertes opvragen. Zo kan u makkelijk vergelijken en met de vloerder in zee gaan die aan uw wensen voldoet. Een vakman kan niet alleen zorgen voor perfecte vloerwerken, maar u ook van het nodige advies voorzien zodat u de juiste vloer kiest. Het is perfect mogelijk om enkel in uw eigen regio offertes op te vragen. Dat kan besparend zijn op vlak van vervoersonkosten die een vloerder doorrekent.

Wij hebben recent offerteaanvragen binnengekregen vanuit deze plaatsen:

Brussel | Schaarbeek | Antwerpen | Deurne | Mechelen | Hasselt | Genk | Gent | Sint-Niklaas | Vilvoorde | Leuven | Kortrijk | Brugge

Voordelen van VLOERDERS.be

Goede informatie

Wij hebben onze website met zorg samengesteld om u te voorzien van correcte informatie die u op weg helpt.

Inzicht in de prijzen

Doordat u meerdere prijsvoorstellen ontvangt ontstaat een goed overzicht van de prijzen

Ervaring en kennis

De vloerders waaraan wij gelieerd zijn hebben veel ervaring met vloerwerken en houden hun kennis op peil.

Geen verplichtingen

Wanneer u een offerteaanvraag zit u nergens aan vast. Daarnaast is het systeem helemaal gratis.

Voor nieuwbouw en renovatie

Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat u op een gegeven moment vloeren moet leggen vooraleer u uw nieuwe woonst begint in te richten. Bij renovatie kan het een keuze zijn om een hele vloer te vernieuwen. Hier komt een voorbereidende fase bij kijken, namelijk het verwijderen van de oude vloer. Dit kan vlot gaan, bijvoorbeeld bij laminaat, maar kan ook echte uitbreekwerken vragen zoals bij een betonnen gietvloer.

vloer renoveren

OVERZICHT VAN ALLE Soorten VLOEREN

pvc vloeren

PVC-vloeren

PVC-vloeren combineren het gemak van kunststof met een look naar uw keuze. Er zijn PVC-vloeren die eruit zien als hout, natuursteen, beton of nog andere materialen. Ook is het kleurenpalet ontzettend uitgebreid, net als de keuzes aan mogelijke patronen. PVC is makkelijk in onderhoud, duurzaam en vochtbestendig. Ook is het geluiddempend en goedkoop. U vindt al pvc-vloeren vanaf €20,- per vierkante meter.

vinyl vloer

Vinyl-vloeren

Een bekende vloersoort in kunststof is vinyl. Vinyl bevat, net als PVC, verschillende lagen. Met name een onder-, een beschermende glasvezel- en een decoratieve laag. Het verschil met PVC zit hem in de onderlaag. Bij vinyl is deze schuimachtig waardoor een vinylvloer soepeler en zachter aanvoelt. Nadeel is dat bij intensief gebruik de afdrukken zullen blijven staan. Daarnaast bepaalt dikte van de toplaag de duurzaamheid. U kan ook nog een extra beschermlaag laten plaatsen. PVC is sowieso harder en dus slijtvaster dan vinyl. Vinyl imiteert alle andere vloeren en is goedkoper dan PVC. Wel kan het sneller verkleuren door zonlicht.

linoleum

Linoleum vloeren

Linoleum is samengesteld uit o.a. kalksteen, hars en lijnolie. Het wordt op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en is nadien ook biologisch afbreekbaar. Het is een vloer die in tal van vormen en kleuren te verkrijgen is, al zijn er minder mogelijkheden dan bij PVC. U kan er een persoonlijke touch aan toevoegen zoals een print of een foto. De levensduur van linoleum kan lang zijn, maar het is wel belangrijk om de juiste onderhoudsproducten te gebruiken. Het is immers gevoeliger voor krassen en vocht dan PVC. Ook is het iets duurder.

steentapijt

Steentapijt

Steentapijt is in de volksmond beter bekend als korrelvloer. De vermenging van miljoenen steentjes met kunsthars en lijm maken een tapijt van steen waar de naam vandaan komt. De dikte van de steentjes/korrels kan variëren. Hoe kleiner ze zijn, hoe homogener de look van de vloer is. Steentapijt is een naadloze vloer met een warme uitstraling die op bijna alle stevige ondergronden kan worden geplaatst. De vloer wordt vooral binnen geplaatst, maar kan ook buiten worden gelegd.

vloerwerken gietvloer

Gietvloeren

Een gietvloer vlakt zichzelf uit tijdens het aanleggen waardoor deze niet met de hand of een machine moet worden glad gestreken. Er zijn verschillende soorten. Polyurethaan, oftewel kortweg PU-vloeren zijn kunststof gietvloeren die op zowat elke ondergrond kunnen worden aangebracht. Ze zijn krasbestendig en hebben geen naden. Dat maakt het onderhoud erg makkelijk. U ziet ze vaak in kantoren of openbare gebouwen, maar ook steeds meer in moderne interieurs. Ze zijn in zowat alle kleuren verkrijgbaar. Goedkoop is PU echter niet. U betaalt al snel €80,- tot €120,- per vierkante meter.

Epoxy, eventueel een gietvloer in kunsthars, wordt erg hard na uitharding. U ziet ze vooral in industriële omgevingen. Het is goedkoper dan PU en u kan het laten afwerken met hoogglans. Het is bestendig tegen vloeistof en makkelijk te reinigen. Belangrijk is wel dat de ondergrond erg stabiel is, want anders kan epoxy scheuren. Een ander nadeel is dat epoxy kan verkleuren onder invloed van zonlicht. Vloerverwarming is niet mogelijk. Prijzen schommelen gemiddeld tussen €70,- en €110,- per vierkante meter.

Tot slot is er de cementgebonden gietvloer. Strikt genomen is dit geen gietvloer omdat er nog heel wat handwerk bij aan te pas komt. Hier krijgt u hetzelfde effect als bij een betonnen vloer. Het wordt vaak gebruikt als een vloer geëgaliseerd moet worden. Een cementgebonden vloer kan op allerlei manieren worden afgewerkt: met een transparante laklaag, epoxy of met zandtinten. De prijs zit tussen €75,- en €120,- per vierkante meter.

keramische tegels

Keramische tegels

Keramische tegels zijn meestal goedkoper dan tegels van natuursteen, al zijn er ook duurdere vormen. Ze zijn slijtvast, uniform en hebben een lange levensduur. Elke tegel is hetzelfde. Als u een natuurlijke look wenst, kiest u echter beter voor natuursteen, al zijn er keramische tegels die bijna niet meer zijn te onderscheiden van natuursteen. Keramische tegels zijn er in verschillende soorten zoals volkeramtische tegels, faience, splijttegels, terracotta, enz. Elk type heeft een andere prijs.

Daarnaast kan u ook kiezen voor keramisch parket. Dat zijn keramische vloertegels met een houtlook. U ziet amper nog het verschil met een houten parket. Aan de oppervlakte van de tegel is niet enkel een houten print aangebracht, maar ook een voelbare houtstructuur. Daardoor hebben deze tegels meer gelijkenissen met echt hout dan laminaat dat een glad oppervlak heeft. Keramisch parket is makkelijk in onderhoud, kan niet verkleuren en zet niet uit. Het is vochtbestendig en dus in elke ruimte te gebruiken. Er zijn heel wat houtmotieven waaruit u kan kiezen. Het is wel duurder dan laminaat of hout. Prijzen kunnen variëren van €35,- tot wel €125,- per vierkante meter.

betonvloer

Betonnen vloeren

Betonvloeren zijn robuust en snel geplaatst. Daarom zijn ze erg populair in de industriebouw, maar ook in moderne woningen wordt er steeds meer gebruik van gemaakt. Omdat een betonnen vloer geen voegen en een perfect legaal oppervlak heeft, is hij makkelijk in onderhoud. Wel is dit type vloer niet het meest vlekbestendig. Zo zijn vetvlekken erg moeilijk te verwijderen aangezien ze in de poriën dringen. Al kan u de vloer wel van een beschermlaag voorzien waarmee de meeste vlekken voorkomen kunnen worden. Bij grote oppervlaktes moeten er uitzettingsvoegen voorzien worden omdat er anders scheuren kunnen ontstaan als de vloer uitzet. Prijzen variëren tussen €50,- en €130,-.

cementtegels

Cementtegels

Cement-, oftewel patroontegels, stralen nostalgie uit. Ze worden ook vandaag nog steeds gelegd in hedendaagse woningen. U kan kiezen uit tal van, vaak kleurrijke, motieven zodat de vloer perfect aansluit bij de stijl van uw interieur. Cementtegels worden nog steeds op traditionele wijze gemaakt. De tegel is erg sterk en kan decennia lang meegaan. Wel zijn ze poreus waardoor er sneller vlekken kunnen ontstaan. Een beschermlaag kan helpen. Door het traditionele productieproces zal niet elke tegel er exact hetzelfde uitzien. Al zorgt dit wel voor een uniek uitzicht. Ze kunnen licht verkleuren door zonlicht. Goedkoop is het niet, u betaalt al snel €60,- à €80,- per vierkante meter.

vloerwerken

Natuursteen en marmeren vloeren

Natuursteen wordt, zoals de naam het zegt, volledig door de natuur gevormd. Dat maakt dat tegels uit natuursteen niet altijd exact hetzelfde zijn. Voorbeelden zijn arduin, marmer, graniet of leisteen. Tegels in natuursteen zijn er dus in allerlei variaties te verkrijgen. Meestal zijn ze makkelijk in onderhoud.

Welk type u het beste kiest, hangt af van de look die u wenst en het beschikbare budget dat u heeft. Natuursteen kost al snel €110,- tot €160,- per vierkante meter.

Lees hier meer over binnenvloeren van natuursteen.

troffelvloer vloerwerken

Mortel- of troffelvloeren

Een mortelvloer, ook wel troffelvloer genoemd, is een naadloze vloer die bestaat uit gekleurde fijne grind- of kwartskorrels. De vloer is slipvast en krasbestendig en makkelijk in onderhoud. Ook is ze bestand tegen zware belasting. Daarom ziet u ze vaak in bedrijven. Al worden ze ook steeds populairder in de woonkamer, keuken of badkamer van particuliere woningen. De vloermortel wordt handmatig met een troffel en vlakspaan aangebracht. In principe is het geen gietvloer, al wordt het wel vaak onder deze categorie aangeboden. Voor een troffelvloer betaalt u gemiddeld €60,- tot €80,- per vierkante meter.

vast tapijt

Vast tapijt

Een vast tapijt is lekker warm aan de voeten. Dankzij het uitgebreid arsenaal aan stoffen en kleuren, past dit in elke woning. Ook heeft het een geluidsisolerende werking. Wel zijn er heel wat verschillen in kwaliteit. De onderlaag geeft al een indicatie. Zo is een vast tapijt met een onderlaag van latex van minder goede kwaliteit. Onderlagen van textiel of vilt zorgen doorgaans voor een langere levensduur. De bovenlaag kan verschillen in densiteit oftewel dichtheid. Hoe hoger die is, hoe kwalitatiever het vast tapijt. Vaste tapijten hebt u in natuurlijke materialen als katoen of wol. Ook populair zijn jute, kokos of andere plantaardige materialen. Daarnaast wordt er ook vaak gebruikt gemaakt van synthetische stoffen. Deze zijn erg sterk en makkelijk te reinigen. De aankoopprijs voor een vast tapijt start aan €20,- à €40,- per vierkante meter.

Tapijttegels

Tapijttegels zijn eenvoudig te plaatsen, vervangen én te verwijderen. Indien één tegel stuk is, hoeft u alleen maar die ene tegel te vervangen. Tapijttegels bestaan in een grote variatie aan afmetingen, kleuren en patronen. U kan u dus volledig laten gaan in uw creativiteit. Tapijttegels zijn bovendien comfortabel en zorgen voor een goede akoestiek. Gaat u verhuizen? Dan kan u ze gewoon meenemen. De prijzen zijn zeer gevarieerd, gaande van €2,- tot €40,-.

houten vloeren

Houten vloeren en parket

Niet de meest goedkope, maar wel erg populaire vloer, is parket. Parket kan in eender welke woning worden gelegd en past ook bij zowat elke interieurstijl. Hout heeft een warm karakter. Parket is in feite de verzamelnaam voor verschillende hardhouten vloeren in massief hout zoals eik, esdoorn, notelaar, kastanje en zoveel meer. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Het past eender waar in uw woning, al legt u het beter niet in vochtige ruimtes.

Laminaat

Laminaat is een pak goedkoper dan massieve vloerplanken en super snel en vlot te leggen. Daarnaast biedt dit vloertype nog heel wat andere voordelen. Dankzij de beschermende afwerkingslaag, is laminaat ideaal voor ruimtes die veel gebruikt worden. Deze toplaag voorkomt ook krassen of putten. Daarnaast kunnen ze perfect worden gebruikt in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Tot slot zijn ze ook kleurbestendig. Laminaat is te verkrijgen in ontzettend veel kleuren en variaties. Zo is er ook laminaat met een tegelmotief.

Bamboeparket

Een ecologisch alternatief voor een houten vloer, is bamboe. Dit is een grassoort die erg snel groeit. Bamboe is erg hard waardoor het een stabiele parketvloer is. Typerend is de fijne structuur waardoor het past bij elk interieur en in elke ruimte. Het heeft een natuurlijke en warme uitstraling en vraagt weinig onderhoud. Wel is het aantal beschikbare kleuren beperkt en kan het bij zonlicht verkleuren. Prijzen schommelen tussen €30,- en €50,- per vierkante meter.

kurkvloeren

Kurkvloeren

Kurkvloer bevat natuurlijke stoffen zoals kurk of eikenschors die worden gemengd met hars. Kurk is een milieuvriendelijk materiaal dat van nature een bruine kleur heeft, maar het is mogelijk om deze vloer ook in heel wat andere tinten te bestellen. Kurk kan u verkrijgen in verschillende soorten zoals kurkparket, kurklaminaat of kurktegels. Kurk is duurzaam en te verkrijgen tussen de €20,- en €60,- (zonder plaatsing).

microcement

Microcement

Microcement is een decoratieve afwerkingslaag met een betonlook. Het materiaal is samengesteld uit beton, kunsthars en minerale pigmenten. U kan het zowel binnen als buiten gebruiken. Microcement wordt als een dunne pleisterlaag handmatig uitgesmeerd. Hierbij kan een bepaalde textuur worden aangebracht. Er bestaan heel wat verschillende texturen. Ook is er een uitgebreide keuze aan kleuren en vernisafwerkingen. Gemiddeld betaalt u €100,- à €135,- voor een standaard gebruik. Bij intensief gebruik kan dit oplopen tot €155,-. De plaatsing zit hierbij inbegrepen.

dekvloeren

Dekvloeren

Een dekvloer, ook wel smeervloer genoemd, is een vloer van zandcement. Het is de laatste afwerklaag op de draagvloer. Cement dat met zand is gebonden, wordt gestort op de vloer en nadien uitgestreken. Een dekvloer moet stevig zijn en niet vloeibaar. Het is in feite een overgangslaag om te vloer te egaliseren en te zorgen voor warmte- en geluidsisolatie.

U kan ervoor kiezen om de deklaag als bovenlaag te gebruiken, maar meestal fungeert het als ondergrond waarop de vloerafwerking komt te liggen. Vooral in magazijnen, garages of technische ruimtes komt het voor als bovenlaag. Dat heet dan polychape.

Lees meer over chapewerken.

terrastegels

Terrastegels

Terrastegels moeten geschikt zijn om buiten te liggen in weer en wind. Een buitenvloer heeft immers te kampen met alle weersomstandigheden. Bij de aankoop ervan let u best op vorstbestendigheid, gladheid, kleurvastheid en het onderhoud. Ook krasbestendigheid is een factor om mee te nemen omdat u ook op het terras meubels durft te verplaatsen. Daarnaast wil het oog ook wat. Het terras vormt de overgang van de woning naar de tuin en mag dus qua stijl naadloos aansluiten bij het huis. Terrastegels zijn er in allerlei maten, stijlen en kleuren.

U kan kiezen tussen natuursteen, keramische of betonnen terrastegels. Beton hebt u ook in klinkers. Naast tegels kan u ook kiezen voor een gietvloer.

Parkings, opritten en tuinpaden

Net als bij terrassen, moet de vloerbedekking van een parking, oprit of tuinpad bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Het uitzicht mag meestal wel iets robuuster zijn dan dat van een terras, al kan u perfect kiezen om in dezelfde stijl verder te gaan. Vooraleer u een keuze maakt, gaat u onder meer best na welk onderhoud de stenen vragen.

vloerwerken voorbereiding

Afwerking en voorbereiding

Vloerwerken vragen enige voorbereiding en afwerking. Een vloer moet op een egale ondergrond kunnen gelegd worden zodat hij horizontaal gelijk ligt. Het kan zijn dat er chape gegoten moet worden. Daarnaast moet u ook met een aantal andere zaken rekening houden zoals vloermatten of de kleur van de voegen.

Plaatsen van vloermatkaders

Een inbouw vloermat aan de voor- of achterdeur kan interessant zijn om vocht, zand of ander vuil niet binnen te krijgen. Er is een breed assortiment aan inbouwmatten. Belangrijk is om de nodige ruimte uit uw vloer te sparen zodat de mat in de vloer gelegd kan worden. Vloermatten worden in een matkader geplaatst.

Plinten plaatsen

Wanneer u een bepaalde vloer kiest, denk dan ook na over de plintkeuze. Vaak kan u plinten kiezen in hetzelfde materiaal en kleur van de vloer. Een bijpassende of eerder neutrale plint kan natuurlijk ook. Aan u de keuze. Vergeet alleen niet dat u ze best ineens mee bestelt met de vloeren zodat u zeker plinten hebben die erbij passen.

tegelwerken

Plaatsen in lijm of in mortel

Een vloer kan gelijmd worden op de chape of in mortel worden geplaatst. Wanneer de ondergrond niet volledig vlak is, is het aan te raden om mortel te gebruiken. Zo komen de tegels niet in aanraking met de ondergrond en kunnen ze waterpas in de mortel worden gelegd. Bent u echter zeker dat de chape waterpas ligt, kunnen de tegels erop verlijmd worden. De kans op hol klinkende tegels is dan zo goed als uitgesloten. Ook wanneer u een nieuwe vloer op een bestaande legt, is lijmen een optie.

Afwerken met (gekleurd) voegsel, silicone of profielen

Wanneer u kiest voor tegels, moeten deze afgewerkt worden met voegen. Hier zijn verschillende mogelijkheden, namelijk met voegsel, silicone of profielen. U overlegt best met de vloerder wat het meest aangeraden is voor de vloer die u heeft gekozen en de look die u wenst. Indien u kiest voor voegsel, kan u kiezen uit heel wat kleuren.

Vrijblijvend offertes vergelijken voor vloerwerken

Geen idee waar u terecht kan om uw vloerwerken te laten uitvoeren? Vraag dan hier geheel vrijblijvend meerdere offertes op. Zo hebt u niet alleen een beeld van de kostprijs, maar kan u ook vergelijken en de vloerder inschakelen naar uw wensen.